Vikten av tandhygien

27 september 2022 Helen Johansson

editorial

Se över din munhälsa

Tandhygien är viktigare än du kanske tror. Det handlar inte bara om att hålla tänderna och tandköttet rena – även om det säkert är en del av det. Goda tandhygienvanor kan hjälpa till att förebygga tandköttssjukdomar, karies och andra problem. Att ta hand om tänderna och tandköttet kan också hjälpa dig att undvika dålig andedräkt.

image

Tandvård på rutin

Hur man kan ha en god tandhygien – Att borsta tänderna på rätt sätt är en av de viktigaste sakerna du kan göra för dina tänder och ditt tandkött. Se till att borsta två gånger om dagen med en tandborste med mjuka borsthår. Använd en ärtstor mängd tandkräm med fluorid. Håll tandborsten mot tänderna i en 45 graders vinkel och använd mjuka cirkulära rörelser. Var noga med att borsta på tändernas insida och att använda en lätt fram- och återgående rörelse på tuggytorna på dina kindtänder. Spotta ut tandkrämen efter borstningen

Förutom tandborstning bör du också använda tandtråd regelbundet. Tandtråd tar bort plack och bakterier mellan tänderna där tandborsten inte kommer åt. Se till att använda tandtråd en gång om dagen med 18 tum tandtråd. Linda det mesta av tandtråden runt varje långfinger, så att du får en eller två centimeter tandtråd att arbeta med. Använd tummen och pekfingrarna för att hålla tandtråden tätt mot varje tand medan du för den upp och ner längs sidan av varje tand. Glöm inte att använda tandtråd bakom dina bakre tänder!

Du bör också besöka din tandhygienist minst en gång om året för en professionell rengöring och kontroll. Tandläkaren kan ta bort eventuell tandsten eller plack som har bildats sedan din senaste rengöring och kan identifiera områden där du kan vara i riskzonen för karies eller andra problem.

God tandhygien är viktigt för att bibehålla friska tänder och friskt tandkött. Se till att borsta två gånger om dagen, använda tandtråd en gång om dagen och besöka din tandhygienist i Odenplan minst en gång om året för en professionell rengöring och kontroll. Om du följer dessa enkla steg kan du förebygga tandköttssjukdomar, karies, dålig andedräkt och andra problem. Tack för att du läste!

Fler nyheter