Vad innebär det att fönstret är sidohängt?

08 februari 2021 jonas olsson

Den enklaste förklaringen skulle vara att gångjärnen sitter på sidan av fönstret, men det är så mycket mera än så. Sidohängda fönster är klassiskt nordiska fönster och kan beställas i olika material. Det finns med ett till fyra luft, men två är det vanligaste. Något som är viktigt att tänka på är att installera fönster som passar husets karaktär. Har man ett äldre hus är det mycket passande med klassiska sidohängda fönster. 

Har man däremot ett modernt, nybyggt hus så passar det bättre med en modernare design. Utöver det kan man välja lite olika detaljer. De kan handla om fönstrets material. 

Ska det vara trä eller aluminium? Vilken typ av haspar ska finnas? Önskar man säkerhetsanordningar på fönstren?

När är det dags att byta fönster?

På den frågan finns inget riktigt svar. Vissa fönster kan klara sig väldigt länge, men det beror främst på hur de har blivit skötta. Men en bra indikator kan vara att uppvärmningen börjar bli mer kostsam. 

En anledning till det kan vara att fönstren inte är täta eller att det är tvåglasfönster. Ett fönster som inte håller kylan borta på ett effektivt sätt helt enkelt. Genom att byta till treglasfönster kan då uppvärmningskostnaderna krympa drastiskt.

Tre olika varianter

Det första fönstret som redan nämnts är ett sidohängt fönster. Det är ett klassiskt fönster där gångjärnen sitter på sidan av fönstret helt enkelt. Alternativ två är överhängt fönster, som då har gångjärnen på ovansidan. En tredje variant är inåtgående fönster med fasta karmar, vilket lämpar sig bäst för bostadshus.

Ibland kan det vara svårt att veta säkert vad som är det bästa valet, eller när det är dags att byta. Varför inte ta kontakt med ett glasmästeri? Personalen där har med all säkerhet stor kompetens och kan guida husägare till att fatta rätt beslut för det egna huset.

Fler nyheter