Släpp loss stämbanden med korrekt sångteknik och en mikrofon

16 januari 2022 Mikael Barani

editorial

Vår röst säger oerhört mycket om oss som människor. Inte bara hur den låter, utan hur vi använder den.
Talar vi med självförtroende eller försöker vi nästan gömma orden bakom en ridå av otydlighet och osäkerhet? 
Kommer ljudet från magen eller talar vi med den bräckliga stämma som finns när man använder halsen som källa?
Vet vi också när det är bättre att vara tyst än att babbla på för att fylla tomrum?

Sång med rätt teknik

Ger man sig ut i det äventyr som det är att fronta ett band, eller kanske ännu mer: vara en solosångare, vet man precis vad detta handlar om.
Det blir snabbt väldigt uppenbart om man känner sig bekväm med sig själv och sin röst – eller om man inte gör det. Sjunger man från halsen tar det också förr eller senare slut på kraft i stämman jämfört med om man sjunger från magen.

image

Att sjunga handlar således mer om än att bara grabba tag i en mikrofon från Danguitar.se och sedan släppa loss kraften i sin röst. Det handlar om att finna en botten i den kraften, ett fundament att ta sats ifrån. Har stämman och orden inte en stabil grund blir det förr eller senare pannkaka av det hela.

Lyssna till exempel på sångare som Kurt Cobain som är en av dem som personifierade strupskriket. Ju längre tiden gick – i både karriären och på enskilda turnéer – ju mer sliten blev hans röst tills den till slut tappade kraft. 
Å andra sidan var det också, tyvärr, det som gjorde Cobain så stor: hans explosiva scen- och sångnärvaro.
Tipset till alla andra är dock att faktist lära sig grundläggande sångteknik för att se till att man kan sjunga så länge som möjligt här i livet. Det vinner inte bara du själv på, utan även världen i övrigt.

Fler nyheter