Mineraler är livsviktiga

04 mars 2020 william eriksson
Mineraler är livsviktiga

Människokroppen är en fantastisk skapelse som är uppbyggd enbart på ett tjugotal olika grundämnen. Några av dem är väte, kol, kväve och syre. Förutom dessa ingår även en del mineraler i kroppens sammansättning. Mineralerna utgör en väldigt liten del av denna sammansättning, men den delen är ändå livsviktig för överlevnaden. Mineraler är något som kroppen inte kan tillverka på egen hand, utan som måste tillföras via kosten. Skulle man däremot lida brist på mineraler finns det kosttillskott att komplettera med.

 

Varken för lite eller för mycket

Om man behöver komplettera med kosttillskott är det väldigt viktigt att följa instruktionerna för hur det skall användas. För precis som man kan ha för lite mineraler i kroppen, kan man även få för mycket av dem. Gränsen däremellan är ofta hårfin. Att komma upp i för höga halter är svårt bara genom vanlig mat, men däremot finns det en risk med just kosttillskott. Behöver man ta tillskott ska man därför se till att läsa noga vad som står i användningsinstruktionerna. Rätt balans är A och O – för höga halter kan ge negativa effekter, precis som för låga halter kan ge olika sjukdomssymtom.

 

 

Vilka mineraler behövs?

Vilka mineraler är det då som finns i kroppen och som är så viktiga? En av dem är exempelvis magnesium. Magnesium behövs för att producera protein och för att muskel- och nervfunktionen ska fungera. Kalcium är, som de flesta säkert vet, viktigt för skelettet, men det är faktiskt också viktigt för just nervfunktionen. Jod behövs för ämnesomsättningen och järn för att transportera syret i blodet runt i kroppen. Funkar inte denna syretransport blir man mycket trött. För immunförsvaret behövs selen. Kalium hjälper till att reglera blodtrycket. Det går att berätta ett bra tag till om vad mineraler gör för människokroppen, men för att sammanfatta det hela, mineraler är helt och hållet livsnödvändiga.

Fler nyheter