Lasersvetsning – en modern och effektiv metod för småföretag

21 april 2023 Julia Zsiga

Lasersvetsning är en modern och högteknologisk metod för att sammanfoga material på ett effektivt sätt. Denna metod har blivit allt mer populär i industriella tillämpningar, och det är inte svårt att förstå varför. Lasersvetsning har en rad fördelar jämfört med konventionell svetsning, vilket gör den idealisk för småföretag som vill öka sin produktivitet och samtidigt minska sina kostnader.

Vad är lasersvetsning?

Lasersvetsning är en process där två eller flera material sammanfogas genom användning av en högenergilaser. Lasersvetsning är en av de mest exakta svetsmetoderna som finns tillgängliga idag. Det är också en av de mest effektiva metoderna eftersom det inte krävs någon form av fysisk kontakt mellan materialen som ska svetsas samman.

Fördelar med lasersvetsning

En av de största fördelarna med lasersvetsning är att den resulterar i minimal värmespridning. Detta innebär att materialet runt svetsen inte påverkas av värmen i lika hög grad som vid konventionell svetsning. Detta kan vara särskilt viktigt när man arbetar med känsliga material eller komponenter där värmepåverkan kan orsaka deformation eller andra skador. En annan fördel med lasersvetsning är att den resulterar i en alltigenom likartad svets, vilket innebär att det inte behövs någon eller obetydlig efterbearbetning. Detta sparar tid och minskar produktionskostnaderna. En annan fördel med lasersvetsning är att den är beröringsfri, vilket innebär att det inte finns någon risk för materialförskjutningar eller andra problem som kan uppstå vid konventionell svetsning.

image

Användningsområden för lasersvetsning

Lasersvetsning används inom en mängd olika branscher, inklusive medicinteknik, flyg- och rymdindustri, fordonsindustri och elektronik. Lasersvetsning är särskilt lämplig för material som är svåra att svetsa på andra sätt, såsom rostfritt stål, legerade stål och titan. Lasersvetsning kan också användas för att svetsa material med mått ned till några µm, vilket gör den idealisk för mikrosvetsning och andra högteknologiska tillämpningar.

Slutsats

Lasersvetsning är en högteknologisk metod som ger många fördelar jämfört med konventionell svetsning. För småföretag som vill öka sin produktivitet och minska sina kostnader är lasersvetsning ett utmärkt alternativ.

Läs mer här: https://www.lasertechyag.se/tjanster/laser/lasersvetsning.html

Fler nyheter