Lär dig bitarna på Rubiks kub

20 maj 2020 Cecilia Olsson

Det finns leksaker som helt enkelt bara är roliga och sen finns det leksaker som kan vara både nyttiga och roliga. Ett exempel på det är Rubiks kub. Rubiks kub uppfanns av Ernö Rubik på 1970-talet och den klassiska kuben är 3x3x3 block stor med 54 färgade rutor. Den går ut på att man ska få sidorna på kuben att bli enfärgade, något som kan låta lättare än vad det är. 

Det finns dock hjälp att få genom att hitta tips på olika lösningar till kuben på internet. Det första man dock bör göra är att lära sig kubens uppbyggnad och dess olika delar.

Centerbitar/Mittbitar

Detta är bitarna som sitter mitt i kuben, de kan inte flyttas utan de ligger hela tiden på samma plats i förhållande till de andra centerbitarna. Därför är det också enklast att utgå från dessa bitar då man ska lösa kuben, man flyttar helt enkelt om de andra bitarna runt centerbitarna så att de tillslut matchar.

Kantbitarna

Kantbitarna är de bitar som ligger precis intill centerbitarna (eller mittbitarna). Varje kantbit har två färger; samma färger som centerbitarna den ligger intill. Det finns totalt tolv kantbitar. De kan flyttas, men de kan bara inta positionerna av andra kantbitar.

Hörnbitar

Hörnbitarna är de bitar som ligger på diagonalen i förhållande till centerbitarna. Varje hörnbit har tre färger; en färg för varje centerbit den ligger mot. Det finns totalt åtta hörnbitar och de kan endast inta andra hörnbitars position.

När man har lärt sig de olika delarna är det betydligt mycket lättare att kunna ta in instruktionerna om man ska använda sig av en lösning. Hos mastercubestore.se hittar man förutom lösningar även Rubiks kuber, Speedcubes, pussel med mera. MasterCubeStore har väldigt bra priser samt snabba leveranser, så att man fort kan få hem sin nästa IQ-utmaning.

Fler nyheter