Kontorsmoduler för den som behöver en flexibel lösning
Nog har man hört talas om modulhus flera gånger. Men vad är det egentligen? Får vem som helst sätta upp ett modulhus? Varför började det byggas? Här görs ett försök att reda ut begreppen. En modul kan sägas vara en sektion eller del. Genom att sätta ihop olika sektioner skapar man en modul. Ungefär som en byggsats.
Man kan alltså bygga ihop dem på olika sätt och på detta vis få fram modeller för fler än ett användningsområde. De förekommer mest som bostäder, kontor eller skolor. Andra tips för att använda moduler kan man hitta på http://www.pcsmodulsystem.se/moduler/modulhus/.
Modulhus och dess historia i Sverige
Det var under hösten på tidigt 2000-tal som modulhusen började talas om mer allmänt i Sverige.
Anledningen var att det fattades massor av bostäder till unga och studerande. Boverket ville underlätta byggandet av modulhus. Därför föreslog de att reglerna skulle ändras när det gällde tillfälliga boenden. Modulhus ansågs vara tillfälliga.
Sedan dess har något som heter Attefallshus blivit otroligt populärt och finns på många husägares tomter. Det är nämligen tillåtet att bygga dessa utan bygglov. Skulle man däremot bara ha en tomt utan hus på måste man begära bygglov.
Att bygga ett modulhus
Ett modulhus är fördelaktigt att bygga och ofta riktigt billigt att köpa. Det som kostar är väl snarare dragning av vattenledningar och el. Själva huset byggs på en fabrik och delarna forslas till platsen där huset ska stå. Där sätter man ihop de olika delarna och vips har man ett färdigt hus. De är inte så stora men man brukar få in ett kombinerat allrum och kök, ett litet badrum och en sängkammare eller sovloft.
Är behovet en skola eller kontor blir det självklart en annan inredning. Det finns det mesta för de flesta kan man säga. I en värld som ska få plats för alla sorters människor passar modulhus som vante på handen.