Kinetic sand är sand utan strand

18 juli 2021 jonas olsson

Vissa människor älskar att bygga sandslott. Vallgravar och torn, en burk upp och ner. Snäckskal som garnering, och så vackert det blir! En del leker med sand när de är barn, kanske gräver ner sin pappa med hjälp av både syskon och mamma. Somliga fortsätter leka och bygga hela livet, antingen i form av cement och höghus, eller i form av världens största sandslott, över tjugo meter högt.

Baksidan med strandleken är sand i håret, sand på fingrar och fötter, sand på naglar, i öron och ögon. Sand innanför kläderna. Sand överallt! 

Men måste det vara så? Måste det alltid finnas en baksida? Inte om man frågar vetenskapen. Det som nu finns att köpa låter som magi. Magisk sand, kinetic sand. Det är någonting utöver det vanliga.

 

 

Klibbigt och vått utan att vara det på riktigt?

Kinetic sand är ett material som känns precis som riktig sand, vått och klibbigt, och ändå smidigt på samma gång. Den kan formas på samma sätt som våt sand och kan påverkas av varmt och fuktigt väder, då kanske den plötsligt känns alltför klibbig. Ingen fara, bara lägg den på en bakplåt eller bricka och låt den torka, så blir den som vanligt igen efter en stund.

Så vad består då denna sand av? Trumvirvel… Sand! Men också två procent polymer.

Det är den hemliga ingrediensen som gör att du äntligen kan leka med sand hemma i vardagsrummet. Äntligen slipper man få sand överallt förutom där man vill att det ska vara, i hemmet. Eller vänta, det vill man väl inte?

Numera är det helt okej. Den kinetiska sanden klistrar och klibbar nämligen bara ihop sig med sig själv och alltså inte på golv, kläder, ögon eller händer. Och bäst av allt, den finns att köpa i regnbågens alla färger. Äntligen kan man bygga sig ett riktigt prinsesslott!

Fler nyheter