Kemtvätt med miljön i åtanke är bra för kläder och klimat

28 januari 2021 Cecilia Olsson

En av de mest grundläggande saker man bör göra för att kläder och textilier som man äger ska kunna hålla så länge som möjligt är att följa tvättråden. Alla textilier och plagg är från början utrustade med en tvättlapp som talar om hur plagget ska tvättas och torkas. Går man emot dessa råd genom att till exempel tvätta varmare grader än det som står anvisat eller torktumlar plagg som inte bör torkas på det viset är risken stor att det blir förstört. Vissa plagg ska exempelvis endast kemtvättas.

Vad är kemtvätt?

Kemtvätt är en slags rengöring av textilier i annat lösningsmedel än vatten. Istället används olika typer av kemiska ämnen som till exempel perkloretylenlösning eller koldioxid. En vanlig metod är att koldioxiden rengör tillsammans med en väldigt liten mängd miljövänligt tvättmedel. När man började kemtvätta under första halvan av 1800-talet användes bland annat bensin och terpentin för att rengöra textilier, något man som tur är inte längre gör.

När ska ett plagg kemtvättas?

Kemtvätt används på material som inte bör tvättas i vatten som till exempel läder, mocka, ylle och päls. Även känsliga plagg såsom kostymer eller klänningar kan också behöva kemtvätt eftersom de kan bestå av flera känsliga material. Kläder och textilier som ska kemtvättas är märkta med en cirkel samt någon av bokstäverna A, P, F eller W på tvättlappen. Lämnar man in sina plagg till en professionell kemtvätt så vet de hur de ska tvätta plagget utifrån de olika benämningarna.

Smidig kemtvätt i Stockholm 

En kemtvätt som går att boka direkt via mobilen och som erbjuder högkvalitativ tvätt med snabb leverans är Eriksbergstvätten. För dem är kvalitet samt service ledord och all tvätt omhändertas med omsorg av miljön. De gör alltid sitt yttersta för att göra effektiva och samtidigt miljöanpassade val varje dag. Eriksbergstvätten tvättar åt både privatpersoner och företag med målet att samtliga kunder ska känna sig trygga och 100% nöjda.

Fler nyheter