En extra trygghet med sjukförsäkring

03 juli 2020 william eriksson

Ingen vill bli sjuk och det är alltid tråkigt att vara sjuk. Särskilt om det håller i sig väldigt länge. Man förlorar kontakten med sina arbetskamrater och orkar kanske inte ens längre umgås med sina vänner. I värsta fall har man dessutom ont eller mår dåligt hela tiden. Tillvaron blir komplicerad och man får nya oväntade utgifter. Det är helt enkelt väldigt jobbigt.

Då finns det ändå en ljusning i ens tillvaro. Ansvarsfulla arbetsgivare med kollektivavtal betalar in premien till en sjukförsäkring hos www.afaforsakring.se och det gör att ekonomin kommer mer i balans. Under en långtidssjukskrivning blir detta en lättnad och en trygghet. 

Förmodligen känner man inte ens till att man har sjukförsäkringen eftersom det är arbetsgivaren som betalat in premien. Försäkringen börjar gälla efter att man varit sjuk i 90 dagar och ersättningen från arbetsgivaren tar slutDen kan också gälla om Försäkringskassan slutar med utbetalningarna efter 180 dagar för att de anser att man kan återgå till arbete. 

 

 

Man ansöker själv om ersättning från sjukförsäkringen

Det som krävs är att man har rätt till ersättning från Försäkringskassan och att man varit anställd i minst 90 dagar. Oftast brukar arbetsgivaren informera om försäkringen när man har ett rehabsamtal. Men man måste ansöka om ersättningen själv. 

Det är inte svårt att göra ansökan, men man behöver samla all dokumentation när man gör det. På afaforsakring.se finns information om vad som ingår och vilka krav som ställs. Där finns också en instruktionsfilm som är lätt att följa. 

När anmälan gjorts påbörjas utredningen och man behöver inte göra mer. Samtidigt som man ansöker om ersättningen kollar de också om man har rätt att få sina premier till tjänstepensionen inbetalda. De faller annars bort under en sjukskrivning. 

Om det verkar krångligt kan man få hjälp av en facklig representant. Det ska vara lätt att göra. 

Fler nyheter