Dragspel – en del av Sveriges musikhistoria

17 augusti 2019 william eriksson
Dragspel - en del av Sveriges musikhistoria

Sverige och dragspel här en lång gemensam historia. Det går att säga att dragspelet är både älskat och hatat. Ibland har dragspelet setts som tecken på dålig smak men mestadels har dragspelet varit ett mycket populärt instrument. Dragspelet var som allra populärast under 1930-talet till 1940-talet. Trubadurer reste land och rike runt för att spela dragspel och det är många som träffade sin blivande kärlek till dragspelets toner. Dragspelet var så populärt att det till och med anordnades landskamper och junior-SM. Det var inte bara dragspel på landsbygden utan dragspel i Stockholm var lika vanligt. Även idag kan man anlita en trubadur som spelar dragspel och höjer feststämningen.

 

Dragspelets historia

Instrumentet kallas också dragharmonika eller handklaver. Det första dragspelsliknande instrumentet tillverkades år 1822 av Fredrik Buschmann, men det var Cyrill Demian som tog patent på dragspelet år 1829. De dragspel som tillverkades då var alla knappdragspel sådana som idag kallas durspel. Dragspel blev sen allt populärare och när de började masstillverkas kom en boom för instrumentet i Sverige. Det var Albin Hagström som stod bakom massproduktionen i Sverige. Han var även känd för sin dragspelsskola. Dragspelsmusiker kom att bli så populära att de kallades dragspelskungar. Den störste dragspelskungen var Calle Jularbo som gjorde många turnéer och han ägnade många år åt att turnera.

  

 

Kvinnliga dragspelsmusiker

Det var inte lätt för kvinnor att bli dragspelsmusiker. Motståndet kom från kritiker och de manliga kollegorna. Kvinnor ansågs inte passa till att spela dragspel. Kritiken var svidande vid den första tävlingen för kvinnor och jämfördes med hastighetstävlingar i maskinskrivning. Vissa kritiker påstod att kvinnor skulle ha lättare att vinna tävlingar om de var snygga och vinna röster endast för utseendet. Givetvis kom de flesta över idén att kvinnor inte kunde spela dragspel även om det tog sin tid. En känd dragspelsdrottning som tog publiken med storm var Majken Karlsson. 

Fler nyheter