Det är klokt att jämföra om du ska ta lån utan säkerhet

15 mars 2022 Cecilia Olsson

editorial

Om det blir aktuellt att ta ett lån för att till exempel renovera huset eller köpa en bil så kan det oftast vara bäst att vända sig till en bilhandlare eller en bank som kan erbjuda lån med låg ränta. Anledningen till att räntan blir lägre är för att du då till exempel kan använda bilen eller huset som säkerhet. Om det ska lånas pengar med huset som säkerhet så krävs det dock att det finns utrymme att låna mer på bostaden, ett bolån får ligga på max 85 procent av bostadens värde. 

När det inte finns möjlighet att låna med säkerhet

Om det till exempel inte finns möjlighet att låna mer på huset eller om du vill köpa en bil privat istället för genom en bilhandlare så kan det bli aktuellt att vända sig till andra långivare. Att låna utan säkerhet innebär som sagt att räntan i regel blir betydligt högre, men vissa gånger kan det vara värt det. Ska du till exempel låna pengar för att renovera huset så kan det vara något som höjer värdet på bostaden och det kan därför ses som en investering inför en försäljning.

lån

Det kan även tillkomma avgifter när du tar ett lån och det är därför alltid viktigt att noga läsa igenom vad som gäller innan du tar lånet och räkna också ut hur mycket det kommer att kosta totalt. Det är såklart aldrig en bra idé att ta ett lån med kostnader som överstiger det du faktiskt har råd med. 

Jämför lån innan du bestämmer dig

Hos swiftbanker.se är det möjligt att jämföra lån, vilket kan säkerställa att du får ett lån med så bra villkor som möjligt. Swiftbanker tar fram de bästa alternativen utifrån de uppgifter du fyller i och sedan kan du enkelt ansöka om lånet som passar bäst utifrån dina förutsättningar och behov.

Fler nyheter