Att välja spröjsade sidohängda fönster

28 december 2021 jonas olsson

Gammalt är bäst eller? Både ja och nej. Men med sidohängda spröjsade fönster tar man ett gammalt designgrepp och anpassar det till vår tids arkitektur. Funderar man på att sätta in spröjsade fönster i huset så finns det goda möjligheter eftersom fönsterdesigners satsar på denna typ av fönster och har flera snygga varianter. 

Chansen är stor att du kommer att kunna hitta en favorit bland någon av dessa fönster. Att välja träfönster med flera små glasrutor är populärt och signalerar att man vet vad som är kvalitet. Passa på att investera i spröjsade fönster om du tror att det kan passa ert hem. Den största utmaningen kan eventuellt ligga i att veta vilken design man ska välja. Men det kan en erfaren leverantör säkert hjälpa dig med.

 

image

 

Anrik fönsterdesign i modern tid

Spröjsade fönster har anor ända tillbaka till 1600-talet. Designen var ett sidohängt träfönster med glasrutor och var vanligt bland bondgårdar i Sverige. Därför har den spröjsade designen levt kvar och har ett högt nostalgivärde. Väljer du att skaffa sidohängda spröjsade fönster så väljer du en del av svensk designhistoria. 

Vackert och anrikt behöver inte vara likställt med dyrt. Du kan även hitta billigare spröjsade fönster i både aluminium och trä. Båda varianterna tenderar att kunna höja värdet på ditt hus, eftersom denna design av fönster ofta uppskattas. Skillnaden mellan fönster i aluminium och de i trä är att träfönstren kräver mer underhåll än aluminiumfönstren. 

Anpassade fönster för ditt unika hem

Har du behov av att få specialdesignade fönster till ditt hem så kan du ofta beställa detta. Vissa hus kan exempelvis ha sneda mått och då kan man behöva ta hänsyn till det när man designar fönstren. Din leverantör kommer förmodligen att kunna möta de önskemål du kan tänkas ha om du behöver skräddarsy en modell för ditt unika hus.

Fler nyheter